2013-08-29 18:01:51• hírek • Kocsis Zoltán

Heves vita a VSK kapcsán a városi tanács ülésén

Első ránézésre semmi sem vetítette elő azt a heves vitát, amely a Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki, rendes havi ülésén kirobbant. A polgármesteri hivatal közel fél millió lejt különített el a VSK adósságainak törlesztésére, további 800.000 lejt pedig a járdák építésére.

Mindössze tíz pont szerepelt a tanács napirendjén, ám a város vezetői egyet ebből is visszavontak. Ezzel együtt alig értek a második ponthoz a városatyák, máris heves vita robbant ki. A költségvetés-módosításról szavazván a tanácsosok jóváhagyták többek között a Szatmárnémeti Városi Sportklub számára előírt 450.000 lejes támogatást. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy a polgármesteri hivatal égisze alatt működő intézmények vezetői három sornyi beadvánnyal több százezer lejes költségvetés-kiegészítést kérnek. A költségvetési bizottság tagjaival közösen eldöntöttük, ezentúl csak akkor hagyjuk jóvá ezeket a kérelmeket, amennyiben pontos dokumentációt is kapunk, hogy mire is kell a pénz", jelentette ki Butka Gergely. „Többször is kértük, hogy amikor a VSK költségvetéséről van szó, akkor  Valeriu Neagu elnök úr legyen jelen, lehet, a tanácsos kollégáimnak lenne kérdése feléje. Ennek ellenére ő soha nincs itt, ezért nem tartom őt jó menedzsernek", tette hozzá Butka.

A polgármester erre az eddigi VSK-vezetést vádolta azzal, hogy nem voltak jó menedzserek, ebből pedig kölcsönös támadások sora alakult ki Dorel Coica és Fógel László között. Utóbbi visszautasította a vádakat és kijelentette: a sajtó jelenlétében is hajlandó bemutatni, hogy "mit művelt a jelenlegi vezetés a VSK élén az elmúlt egy évben."

A városatyák a költségvetés-módosításról szóló napirendi pont kapcsán megszavazták a színháznak adandó 480.000 lejes támogatást (ebből 260.000 lej fizetésekre, 220.000 lej pedig előállítási költség). További 50.000 lejt kap a filharmónia a fennállásának 100 éves jubileumának megünneplésére, míg a járdák építésére 800.000 lejt különített el a városvezetés.

A testület jóváhagyta az alakuló Szatmárnémeti Metropoliszövezet tagsági díját, ami idén is évi két lej marad lakosonként - ami azt jelenti, Szatmárnémetinek valamivel több, mint 204.000 lejt kell fizetnie. Döntés született arról is, hogy a város eladja a Batizi út 24. szám alatt lévő, 2472 négyzetméter területű ingatlanján a tanács által korábban megszabott 24 lej/négyzetméter áron - ami 59.328 lej bevételt jelent. A Tisza utca 7. szám alatti egykori kazánházzal kapcsolatos korábbi eladási határozatot viszont most visszavonták, mivel kiderült: csak árverés révén adhatják el.

Az ülés végén több RMDSZ-es és PDL-és tanácsos is kérdéseket intézett a város végrehajtó hatalma képviselőinek. Nicolae Suta azt kifogásolta, hogy „mindjárt vége a nyárnak, ám a polgármesteri hivatal még semmilyen beruházási tervről, elképzelésről nem ejtett szót". Az átláthatóság kedvéért a PDL-és tanácsos azt is kérte, a polgármesteri hivatal honlapján tüntessék fel, milyen utcákat mennyi pénzből mely cég milyen távú garanciával újított fel. Kollégája, Cosmin Ratiu az elvégzett aszfaltozások és a szegélykövek minőségét és utóbbiak alkalmazását is kifogásolta.

Fógel László a rengeteg gödör láttán arra volt kíváncsi, mikor kezdődik a Decebal-híd felújítása. Maskulik Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a felújítás alatt álló Fabricii utcán sok helyütt úgy aszfaltozták le a járdákat, hogy a házak kapuit ki se lehet nyitni. Butka Gergely elsősorban az E-ON Gas által végzett munkálatok minőségét és időtartamát tette szóvá, mondván: sok helyütt felvájják az aszfaltot, kiássák a gödröket, aztán hetekig nem dolgoznak ott. A munka végeztével aztán nagyon rossz minőségben tömik vissza és aszfaltozzák le a gödröket - ha egyáltalán leaszfaltozzák.

Utóbbi alátámasztására álljon itt a Mikes Kelemen (Fragilor) és Kinizsi Pál (Ioan Slavici) utca sarkán készül fénykép: az ominózus terület június eleje óta vár arra, hogy leaszfaltozzák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: